Türkiye‘nin ayçiçeği üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Hayrabolu’da hasat başladı…
Nisan ve mayısta ekimi yapılan ve olgunlaşan, “doğanın sarı gelini” olarak adlandırılan ayçiçekleri, biçerdöverler yardımıyla hasat ediliyor.
Hayrabolu Ziraat Odası verilerine göre kentte bu yıl yaklaşık 320.000 dekarlık alana ayçiçeği ekimi yapıldı.
Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başol, yaptığı açıklamada, erken ekim yapılan bölgelerde ayçiçeği hasadının başladığını söyledi.
Hasadın kentin tamamında henüz başlamadığını belirten Başol, “Erken ekilen yerlerdeki hasattan aldığımız bilgilere göre verim güzel. Geç ekilen yerlerdeki verimle ilgili konuşmak için erken. Çünkü o bölgelerde hasat henüz başlamadı. İnşallah oralarda da güzel verimler olur. Üreticimiz o kadar masraf etti, emek verdi. İnşallah emeğinin karşılığını alır.” dedi.
Başol, son dönemde görülen aşırı sıcakların mahsulü olumsuz etkilediğini ifade etti.
Sıcakların, verimi de etkilemesini beklediklerini dile getiren Başol, “Tane doldurma döneminde yağış almış olsaydık illaki verime olumlu katkısı olurdu. Görüntü itibarıyla baktığımızda çok kötü değiller. Kötü olan yerler de olacaktır ama genel olarak baktığımızda çok kötü değil. Hasat dönemi tam anlamıyla başlasa daha net konuşacağız.” diye konuştu.
“Üretici bereketli bir hasat bekliyor”
“Buğday hasat zamanı düşen yağmurlarda, ayçiçeğinde verim beklentimiz çok yüksekti. Yağışlar çok güzeldi ilk başlarda. Temmuz ayının ortalarında başlayan 40 dereceyi aşan sıcaklıklar verimi etkilemeye başladı. Yine de buna şükür diyoruz. Bu kuraklığa rağmen verimlerimiz çok şükür iyi. Tarlayı biçince belli olacak ama dekar başına tahminim 200 – 250 kilogram bizim bu civarda. Yağışlar devam edip sıcaklar vurmasaydı 300 kilogramın üzerinde bir verim bekliyorduk. Aşırı sıcaklar verimi bir hayli etkiledi.”
Ayçiçeği hasadının eylül sonuna kadar sürmesi bekleniyor.