
Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başol, Gazetemize yaptığı açıklamada, “Tarımsal açıdan iyi bir münavebe bitkisi olan şekerpancarı hem çiftçilerimize getirisi ile hem de toprak sağlığı için önemlidir. Ayrıca tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, nakliye ve hizmet sektörleriyle iç içe geçmiş durumdadır.” dedi.
Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başol, İlçemizde ekimi son yıllarda artmakta olan şekerpancarı hakkında gazetemize yaptığı açıklamada, ”şekerpancarı yıla ve iklim şartlarına bağlı düşük verimler alınan dönemlerde alternatif ürün olarak değerlendirilmelidir, dedi.
Başkan Başol, açıklamalarını şöyle sürdürdü, ”Uygulanan kota ve fiyat politikaları sebebiyle uzun yıllardır ekilmeyen şekerpancarı çiftçimizi pancar tarımından uzaklaştırmıştır. Bölgemizde faaliyet gösteren Binbirgıda Tarım Ürünleri Alpullu Şeker Fabrikasının Trakya çiftçisini tekrardan pancarla buluşturması bölgemiz için çok değerlidir. Fabrikaya yapılan yatırımlarla henüz ikinci yılında 2,5 ay süren kampanya döreminde 213.000 ton pancar işleyip 25.000 ton şeker üretimi yaparak kotasını tamamlamıştır.
Yıllardır tam kapasite ile çalışmayan fabrikayı özelleştirmeden satın alarak, bölgemizde tekrar pancar ekimine olanak sağlaması ve bölgemizde istihdam sağladığı için bölgemiz çiftçileri adına teşekkürlerimi sunuyorum. Fabrika yetkililerinden aldığım bilgilere göre, Hayrabolu bölgesi Trakya’da en fazla ekim yapılan bölge olarak dikkat çekmekte ve buda bizleri mutlu etmektedir.
Sonuç olarak şekerpancarı yıla ve iklim şartlarına bağlı düşük verimler alınan dönemlerde alternatif ürün olarak çiftçilerimiz
tarafından değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Şekerpancarı ekiminin başladığı bugünlerde, tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.