
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ;”Buğday, arpadan sonra ekonomi yönetimine ABD’li McKinsey’i ithal ettik.Kağıt da ithal.Allah aşkına biz ne üretiyoruz? Tükettikçe sadece maddi açıdan değil,entelektüel açıdan da yoksullaşıyoruz”dedi. Büyüyen kağıt krizine ilişkin hem Araştırma Önergesi hem soru önergesi veren Aygun ; Gazete kağıdının tonunun 450 dolardan 800 dolara çıktığını belirterek,”Yerelde yayın yapan 300’e yakın gazete ve matbaa,kağıdı karşılayacak bütçeye sahip olmadığı için kapanmak zorunda kalmıştır. 11’e yakın yayınevi faaliyetlerine son verdi.Kağıda bağlı sektör daraldıkça,entelektüel yoksullaşma büyüyecektir.
Atık kağıdı bile ithal etmemiz düşündürücü.Ülkemizde kağıdın yüzde 35’ini dönüştürüyoruz.Bu yüzden atık kağıtta bile yurdışına bağlıyız.Geçen yıl 1 milyar dolara yakın geri dönüşümlü Kağıt,karton,lifli selüloz hamuru ithal edildi”dedi.
Aygun,Türkiye’nin tek ve ilk kağıt işletmesi SEKA Balıkesir, Giresun ve Kocaeli işletmelerinin 2013 yılından itibaren haraç mezat satışı ile Türkiye’nin kağıtta yurtdışına tamamen bağımlı hale geldiğini kaydetti.
En çok ithalat yapılan 20 fasıl arasında kağıt,karton ve kağıt hamuru geldiğini söyleyen Aygun,”Türkiye’nin özellikle kağıdın ana hammaddesi olan selülozu üretemez hale gelmesi nedeniyle kağıtta yurtdışına bağımlı olması ve endüstriyel ormancılığın geliştirilmemesi,pek çok sektörde girdi maliyetlerini arttırmaktadır.Şu anda” dedi.
Aygun,gazete ve kitap kağıdı ile okul defterlerine de KDV muafiyeti hakkı tanınmasını,Basın İlan Kurumu’nun basının ihtiyacını gidermek için ucuz kağıt temin etmesini,kağıt fabrikalarının kurulması için özel bir teşvik düzenlemesi çıkarılmasını istedi.